Евгений Кънев: Договорите за обществените поръчки трябва да се стандартизират

Само България и Румъния нямат електронен регистър за провеждане на обществени поръчки, подчерта финансистът.

13.11.2013 | 10:46
Евгений Кънев: Договорите за обществените поръчки трябва да се стандартизират

Подготвяните промени в Закона за обществените поръчки са стъпка в правилната посока, коментира в ефира на Bulgaria On Air финансистът Евгений Кънев.

„Опитват се да направят положителни промени за малкия и среден бизнес, за намаляване на голямата административна тежест над бизнеса, който подготвя участие в публични конкурси и търгове. Една от критиките, които бих отправил е, че много малка част от промените адресират електронизацията на обществените поръчки, която е свързана с тяхната стандартизация“, коментира финансистът.

Той подчерта, че в скоро време ще се работи по изцяло нов закон, тъй като се подготвя нова директива за обществените поръчки на европейско ниво, която предвижда тяхната цялостна администрация. Документът в момента е на етап второ четене в Европейския парламент, подчерта Кънев.

Основен проблем на провеждането на обществените поръчки в момента у нас е корупцията, коментира още финансистът.

„Говорим за едни 6 милиарда лева държавни средства. Ако сметнем фактът, че между 10 и 20% от тези средства отиват за комисионни, остават около 5 милиарда“, заяви още Кънев и допълни, че най- добрият начин за справяне с корупцията е публичността и прозрачността.

Той подчерта, че ключов елемент от този корупционен процес е възможността на възложителя да влияе върху избора на изпълнител. Тази връзка може да бъде прекъсната като провеждането на обществената поръчка се извършва изцяло по електронен път и още като даден орган или организация контролира избора на изпълнител.

„В момента Агенцията за приватизация има подобни квази надзорни функции. Измененията предвиждат засилване на нейните функции с цел превантивност. Промяната обаче касае това дали една поръчка отговаря на изискванията в закона, но не и как се провежда самата поръчка“, поясни Кънев.

Той подчерта, че единствено България и Румъния от европейските държави нямат електронен регистър за провеждане на обществени поръчки, като уточни, че не става въпрос за регистрация и подаване на други документи, а за самия конкурс. По думите му всички документи за търга трябва да са онлайн, за да няма възможност възложителят да контролира избора на изпълнител.

Има два критерия за избор на изпълнител. Или според най- ниска цена или според най- добрите икономически условия, т.е. цена- качество. При критерия най- ниска цена абсолютно не виждам проблем защо не се провеждат електронно всички поръчки“, коментира още финансистът.

Той подчерта, че администрацията не трябва да има възможност да определя условията за провеждане на обществените поръчки. За тази цел договорите трябва да се стандартизират.

„Винаги може да се измисли причина защо един договор не може да се стандартизира, но дори и да е така, пак частично се адресира проблемът към привличане на експерти, когато министерствата нямат такива. Експертите обаче не трябва да са свързани с министерствата“, подчерта още финансистът.