Големи съкращения в Alcatel-Lucent

В опита си да избегне нови загуби компанията ще се раздели с 10 хил. служители.

08.10.2013 | 13:17
Големи съкращения в Alcatel-Lucent

Телекомуникационната компания Alcatel-Lucent планира да намали персонала си с 10 хил. души, като така ще се опита да спести 1 милиард евро до 2015 г., съобщиха в понеделник вестниците Les Echos и Le Figaro на своите сайтове, цитирани от CNBC.

Групата, чийто персонал наброява 72 хил. души по целия свят, ще съкрати 15 хил. работни места, но ще създаде нови 5 хиляди, се казва във вестника.

Компанията възнамерява да съкрати 900 работни места във Франция или грубо 10% от френските си служители, както и да затвори фабрики в Рен и Тулуза и да продаде такива в Eu and Ormes.

Le Figaro добавя, че съкращенията ще засегнат всички региони, като в Европа, Близкият Изток и Африка те ще са 1 400, 3 800 в Азия и 2 100 в Северна и Южна Америка.

Говорител на Alcatel-Lucent отказа коментар. Съкращенията са част от усилията на Мишел Комбс, който пое управлението на Alcatel-Lucent през април, да стесни спектъра на продуктите на компанията, с цел да си възвърне загубите.

Групата, която се съревновава с по-големи конкуренти като шведската Ericsson, китайската Huawei и финландската Nokia, отбеляза 5 поредни тримесечия от крайни загуби.

Миналата година загубите достигнаха 1,2 милиарда евро – най-големите от 2008 г. – дължащи се най-вече на намаляването на цените на мобилните им апарати и преразпределянето на разходи по предишен план за освобождаване на 5 хил. работници.

Комбс, който ръководеше европейския бизнес на телекомуникационния гигант Vodafone, е третият изпълнителен директор, който се опитва да изправи на крака Alcatel. През юни, когато обяви плана си за обрат, който от своя страна ще струва продажби на активи на стойност 1 милиард евро до 2015 г., той каза, че компанията трябва да изравни разходите си със своите съперници.

Планът за съкращенията е последният от поредица такива в Alcatel-Lucent. През есента на 2012 г. беше обявено съкращаване на 5 хил. служители от тогавашния 76-хиляден персонал, като най-много бяха освободените във Франция. 

Вижте още в репортажа на Bloomberg.