Блокирането на администрацията в САЩ може да продължи и след 15 октомври

Според експертите на Bank of America Merill Lynch Федералният резерв няма да започне поетапно свиване на стимулите по-рано от януари.

08.10.2013 | 12:20
Блокирането на администрацията в САЩ може да продължи и след 15 октомври

Много анализатори преразгледаха своите прогнози за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ и действията на Федералния резерв относно количествените улеснения във връзка с частичното преустановяване на дейността на правителството.

Според експертите от Bank of America Merill Lynch (BofAML) блокажът на американското правителство ще продължи още около две седмици, т.е. след 15 октомври.

Анализаторите занижиха прогнозата си за растежа на БВП на САЩ за третото тримесечие до 1,7% и до 2% в периода октомври-декември. Въпреки това, ако блокирането на администрацията продължи в рамките на две седмици, то растежът на БВП може да се увеличи с 0,3 процентни пункта през първото тримесечие на 2014 г.

Eкспертите от BofAML смятат, че Фед няма да започне поетапно свиване на стимулите по-рано от януари. От една страна, американската централна банка може би няма да има налични данни за оценка на промените в икономиката в края на този месец, а от друга – най-вероятно ще предпочете да заложи на сигурността и да не лишава икономиката от подкрепа в условия на висока несигурност.

Междувременно сред анкетираните от Bloomberg експерти се забелязва леко покачване на опасенията за възможно изпадане в несъстоятелност на САЩ, макар и никой да не вярва, че това е най-възможният сценарий. По думите на икономистите дори и частичен отказ от обслужване на щатските ангажименти по дълга ще предизвика нова финансова криза с размерите на тази от 2008 г.

При подобно стечение на обстоятелствата доларът ще изгуби позицията си като основна резервна валута на света, а стойността на кредитите ще се увеличи рязко в много части на света.

Поради потенциалния мащаб на бедствието много високопоставени мениджъри, икономисти и инвеститори настояват пред правителството и Конгреса на САЩ таванът на дълга да бъде използван като средство за политически дебат.

"Таванът на дълга и дефолтът са като атомни бомби - твърде ужасно е да се използват", каза известният инвеститор Уорън Бъфет. Главният изпълнителен директор на Morgan Stanley Джеймс Горман пък призова всички служители на банката да припомнят на конгресмените за "разрушителните и неприемливи последици от фалита".