МРРБ отпуска допълнително 100 000 лева за саниране

180 заявления са подадени от юли до момента.

16.04.2013 | 14:40
МРРБ отпуска допълнително 100 000 лева за саниране

100 000 лева допълнително отпуска регионалното министерство за саниране. Със средствата ще бъдат подпомогнати бедни домакинства страната, които са изготвили проект, но нямат възможност да платят половината сума за саниране на жилището. Основното финансиране, в размер на 63 млн. лева, е по оперативна програма "Регионално развитие" и от Фонда за жилищно обновяване към министерството.

Идната седмица ще станат ясни критериите са подбора на кандидатите, обяви днес регионалният министър Екатерина Захариева при откри информационна кампания за ремониране на панелките.

180 заявления за саниране на блокове са подадени от юли до момента, отчита регионалното министерство. Според експертите хората все още не знаят как да подадат документи за кандидатстване на държавна помощ.

Другата причина за сравнително малкия брой желаещи, според служебния ресорен министър Екатерина Захариева, е безпаричието на домакинствата. До момента половината от необходимата сума за обновяване на панелките се покриваше от държавата, а другата част от собствениците. След проведени преговори в Брюксел през март бе договорено държавата вече да покрива две трети от сумата.

Информационните дни започват от днес в София и ще продължат до 30 юни. В рамките на двата месеца в 36 града на обществени места ще бъдат разположени информационни кътове. Експерти ще разясняват как да се попълват документите. Отделно ще бъдат организирани и срещи с домоуправители.