Фирмената задлъжнялост е нараснала с 5 млрд. лева за година

Банките ще потънат заедно с бизнеса, прогнозират от БСК.

14.01.2013 | 14:58 Редактор: Ралица Пейчева
Фирмената задлъжнялост е нараснала с 5 млрд. лева за година

Общата задлъжнялост на фирмите, включително междуфирмената, нараства с 5 млрд. лева през 2012, в сравнение с предната година, твърдят от Българската стопанска камара (БСК). 

Неплатените задължения на държавата са около 17-18% от БВП, докато при корпоративния сектор те надхвърлят 200% от брутния вътрешен продукт на страната, се посочва в анализ на камарата.

Финансовият сектор ще потъне заедно с бизнеса, прогнозира председателят на БСК Божидар Данев. Според него портфейлите на много трезори са рискови и голяма част от тях се изживяват като инвестиционни банки. Има доста рискови позиции в банковата ни система, обясни Данев.

За да се редуцира проблемът от БСК предлагат ускоряване на процедурите по несъстоятелност. Друга мярка е разширяване на достъпа до финансиране. "Необходимо е да влезе свеж ресурс в тази междуфирмена задлъжнялост. Трябва да се ускори усвояването на евросредствата, както и разплащането към фирмите на държавата и на общините. През 2012 тази задлъжнялост на държавни и общински институции към бизнеса се движеше от порядъка на 350-360 млн. лева", посочи заместник-председателят на БСК Камен Колев и добави, че за бизнеса е много важно да има яснотата по възстановяването на ДДС.

От Националната агенция за приходите обясниха за Bulgaria On Air, че до края на 2012 невъзстановеното ДДС е около 250 млн. лева, като причината сумата да бъде блокирана са ревизии, които целят да установят дали са извършени измами. Според приходната администрация средномесечната сума, заявена за възстановяване е около 500 млн. лева, като голяма част от тези пари се връщат на бизнеса в рамките на 30 дни.   

Последните публикувани данни на финансовото министерство показват, че до края на септември 2012 по различни обществени поръчки общините дължат на фирми над 175 млн. лева. Задълженията на държавата са близо 111 млн. лева.

Според стопанската камара най-много дългове имат търговските фирмите. Компаниите в имотния бранш също са сред най-некоректните. Най-малко неплатени задължения имат дружествата от туристическия бранш и производителите на основни метали.