Емигрантите изпращат повече пари в България

Бумът на безработицата и дълговата криза обаче забавят ръста трансферите от чужбина.

18.10.2012 | 10:06 Редактор: Ралица Пейчева
Емигрантите изпращат повече пари в България

Постъпленията от емигрантите, които в последните кризисни години бяха значително перо в икономиката, се увеличават, макар и с бавни темпове, показва статистиката на БНБ. През август - последния месец, за който има обобщени данни българите в чужбина са изпратили на роднините си у нас 58.7 млн. евро или с около милион повече спрямо година по-рано. Това обаче е с над 10 млн. евро по-малко, отколкото са изпратили през юли (69.3 млн. евро).

Общо за първите 8 месеца на 2012 сънародниците ни зад граници са изпратили в България 535.9 млн. евро. За същия период на миналата година сумата е била 528.2 млн. евро или с близо 8 милиона по-малко.

Регистрираният ръст е незначителен, а инфлацията топи постъпленията, коментират експерти. Икономистите обясняват това с влошените икономически показатели в еврозоната и с нарастването на безработицата в страни с многобройни български колонии, като Испания и Гърция например. Притесненията на анализаторите са провокирани от факта, че трансферите на емигрантите към България имат около 10% влияние върху пазара на недвижими имоти и динамиката на жилищното строителство.

Иначе абсолютният пик на изпратените от чужбина пари бе през май тази година – 77.4 милиона евро. Трябва обаче да се отчете, че статистиката на БНБ обхваща само официалните банкови трансфери и не включва изпратените пари в брой и чрез познати. Според някои експерти те биха увеличили общите постъпления с над една трета.

Тенденциите са обезпокоителни, тъй като ръстът на преките чуждестранни инвестиции също се забави през август. За първите осем месеца на годината той е 69% на годишна база, след като за периода януари-юли бе 125%. Размерът на чуждите инвестиции в страната от януари до август тази година е 873 млн. евро.

В числа

540 000 българи работят и живеят в друга европейска държава (по данни на Европейската комисия).

535.5 млн. евро са парите, изпратени от емигранти от началото на годината до август.

873 млн. евро е размерът на чуждите инвестиции в страната от януари до август

Най-много средства изпращат българите от колониите в Италия.

Най-малко пари, спрямо броя на емигрантите, идват от САЩ и Канада.

40% от гастербайтерите заемат длъжности, които изискват минимални умения.

7% имат висококвалифицирана професия.

24% се изхранват чрез търговия.