Обединението ВТБ/КТБ ще получи 73% от акциите на БТК

Планираното преструктуриране предвижда капиталови инвестиции в размер на 130 млн. евро.

10.08.2012 | 17:01
Обединението ВТБ/КТБ ще получи 73% от акциите на БТК

Ако предложеният от двамата нови финансови инвеститори в "Българската телекомуникационно компания" (БТК) - "ВТБ Кепитъл" на руската "Внешторгбанк" и българската "Корпоративна търговска банка" (КТБ), план за преструктуриране на задълженията на дружеството, бъде одобрен от кредиторите му и британски съд, обединението ВТБ/КТБ ще получи 73 на сто от акциите на БТК, кредиторите ще запазят останалите дялове. Това съобщиха в петък от "Виваком", под която марка работи БТК.

Обявеното по-рано през седмицата споразумение за основните условия на продажбата и преструктурирането на групата на БТК със своите кредитори планира продажбата на 93.99% от акциите на компанията на ВТБ/КТБ. От КТБ пък информираха Българската фондова борса, че ще придобият до 10 процента от БТК.

В резултат на постигнатото споразумение БТК и досегашният й собственик "НЕФ Телеком къмпъни" (NEF Telecom Company) са внесли искане в компетентния английски съд за свикването на събрания на определени техни кредитори, които да се проведат на 30 август 2012 в Лондон, за да се обсъди компромисна схема за бъдещето на телекома.

Заради натрупаните около 1.7 млрд. евро дългове на БТК се наложи смяна на собствеността й като кредиторите обявиха процедура за продажба, в която освен ВТБ/КТБ участваше и турският телеком "Тюрксел", но бяха предпочетени финансовите инвеститори.

Планираното преструктуриране предвижда капиталови инвестиции в размер на 130 млн. евро, които ще бъдат направени в равни пропорции от страна на ВТБ/КТБ и ще бъдат използвани за частично погасяване на дълга на компанията в замяна на 73% от акциите в преструктурираната група, съобщават от "Виваком".

Предложението включва намаляване на общия дълг от около 1.7 млрд. евро до 588 млн. евро, посредством изплащане на дълга, преобразуване в акции и отписване на останалата част от дълга. Очаква се сделката да бъде финализирана през последното тримесечие на тази година.