Двойно по-нисък данък върху хазарта подготвят от ГЕРБ

Заради онлайн залаганията може да бъде понижена ставката и за наземните оператори.

14.05.2012 | 13:45 Редактор: Ралица Пейчева
Двойно по-нисък данък върху хазарта подготвят от ГЕРБ

Данъкът върху онлайн хазарта ще бъде намален, съобщиха източници от ГЕРБ пред репортер на Bulgaria On Air. Обсъжда се 15-процентният  налог, който важи за всички хазартни оператори у нас, да бъде свален до 6 или 8%, както е в редица европейски страни. Мотивът за понижението е, че при онлайн залаганията възвръщаемостта на залозите надвишава 95%. „При това положение нито един чуждестранен оператор не би дошъл в България, тъй като данъчното бреме би било твърде тежко. На практика у нас налогът е двойно по-висок, отколкото във Франция или в Малта“, коментира източник от парламентарната Комисия по бюджет и финанси.  Той допълни, че вероятно ще използваме модела на Великобритания, където хазартът в интернет се облага с 6%.

По-малкият данък за игрите на щастието в мрежата ще помогне и в битката с нелицензираните сайтове, смятат от ГЕРБ. „Ако в България няма атрактивни онлайн оператори, е много вероятно хората да се насочат към незаконни страници, а от това ще загуби бюджетът, да не говорим, че може и играчът да бъде ощетен, като не получи печалбата си“, твърди източникът ни от бюджетната комисия.  

Само преди седмица и финансовият министър Симеон Дянков заговори за понижение на ставката, но само за игрите на късмета, които се провеждат в интернет. Изказването му обаче предизвика остра реакция от Българската асоциация на развлекателните и хазартни игри, „Евробет” и „Еврофутбол“. Според операторите различната ставка при хазартните игри нарушава действащите в България и Европейския съюз принципи на данъчно облагане на стопанските дейности. „Ако този прецедент стане факт у нас, това би довело до подвеждането на държавата под отговорност пред Европейския съд и значителни финансови щети за нея,” отбелязват в писмо до медиите хазартните оператори.

Експерти по данъчно законодателство коментираха, че няма проблем да има различни данъчни ставки за различните игри на късмета, но подобна „диференциация“ не е редно да се прави за онлайн и традиционен хазарт. Въпреки това в няколко страни от Европейския съюз съществува такава практика. По данни на Комисията по хазарта от 2011 във  Франция онлайн операторите плащат налог 8.5% от оборота, в Гърция – 6%, а в Италия - между 3 и 5%. Наземните хазартни компании се облагат по друга скала.

От ГЕРБ са категорични, че за да привлечем чужди оператори на малък пазар като българския, ще трябва да бъде направен „компромис“. Засега обаче не ясно дали налогът ще бъде намален само за игрите в мрежата, или ще обхване всички хазартни оператори.  

В редиците на управляващите има и идея да се облага само печалбата като разлика между направените залози и изплатените печалби. По-вероятно е обаче да се промени ставката, тъй като другият вариант създава повече възможности за спекулации, твърдят запознати.

Експерти от бюджетната комисия и финансовото министерство са сформирали работна група, която е отразила промените в хазартната ставка в Закона за корпоративното подоходно облагане. Предстои тази седмица да бъде внесен в Министерски съвет, обясниха от бюджетната комисия. От Държавната комисия по хазарта пък посочиха, че в норматива вече задължително ще фигурира понятието „онлайн хазарт“.