Румъния отмени плоския данък

Хората с по-ниски заплати ще плащат по-ниски налози.

11.05.2012 | 17:08 Редактор: Ралица Пейчева
Румъния отмени плоския данък

Правителството на новия румънски премиер Виктор Понта ще замени плоския данък върху доходите с прогресивен. Промяната ще влезе в сила от януари 2013 , предаде AFP.
Максималното ниво на прогресивния данък върху доходите няма да надхвърля сегашното на плоския данък, което е 16%.

Преди дни министърът на труда Мариана Кампеану заяви, че налогът за хората с по-ниски заплати ще бъде намален. Румънците въведоха плоския данък от 16% в началото на 2005.

Мотивът на кабинета да се откаже от единната ставка е, че тя е изживяла времето си и в момент на криза прилагането и е нецелесъобразно, с оглед на бюджетните постъпления.

Според много икономисти обаче промяната на режима по време на криза, макар и с желанието за по-високи бюджетни приходи, е неефективно. Експерти обясняват, че прогресивното данъчно облагане води до намаление на стимулите за труд, предприемачество и поемане на риск, увеличение на сивата икономика и избягване на данъци. Прогресивната скала ще затрудни и приходната администрация.

Подобни идеи се опитват да лансират и български икономисти като професор Георги Генов. Според него България би могла да увеличи постъпленията от данъка върху доходите, ако се върнем към прогресивното облагане. В момента в страната се прилага плосък данък от 10%.