Отново ръст на лошите кредити

Депозитите на фирмите са се увеличили с почти 10% за една година.

25.04.2012 | 15:37 Редактор: Ралица Пейчева
Отново ръст на лошите кредити

Лошите и преструктурирани кредити достигнаха рекордно високи нива, като делът им вече е 23.3% от всички отпуснати заеми, показва паричната статистика на Българската народна банка, публикувана днес.

В номинално изражение 9.6 млрд. лева от кредитите не се обслужват навреме или не се плащат изобщо. Само за март проблемните заеми са се увеличили с почти 400 млн. лева, което не потвърди прогнозите на анализаторите, че темпът на нарастване ще се забави. В същото време от БНБ отчитат, че за третия месец от годината новите кредити са с 323 млн. лева повече отколкото през февруари.  

Над 25% от необслужваните задължения към банките са на фирмите. Само преди 2-3 месеца експерти предвиждаха, че пикът на лошите заеми ще бъде достигнат в края на 2011.

Въпреки че това не се случва, хората от висшия банков мениджмънт все още са категорични, че финансовите институции у нас са добре подплатени с резерви и биха издържали дори на 30% необслужвани заеми. Икономистите обаче отбелязват, че високото ниво на просрочията се отразява на лихвите и в тази ситуация се налага коректните клиенти да покриват загубите на банките от проблемните заеми. Последната лихвена статистика на БНБ действително показа, че лихвите по старите заеми продължават да стоят високи, а и за новите клиенти не падат осезаемо.

Двуцифреният ръст на депозитите към  края на март 2012 също не е изненада. Спрямо миналата година по това време спестяванията на домакинствата са се увеличили с 13.3%, а на фирмите – с почти 10%. Данните обаче не показват увеличение на броя на депозитите, а само на размера им.