Pepsi и Coca-Cola с мерки в борбата срещу пластмасата

Двете компании пуснаха в употреба диспенсъри за вода, които изискват личен съд за съхранение на течността

24.06.2019 | 23:00 Редактор: Зорница Костадинова
Pepsi и Coca-Cola с мерки в борбата срещу пластмасата

Pepsi и Coca-Cola са най-големите производители на газирани напитки в света, което автоматично ги превръща и в едни от най-големите производители на пластмасови продукти.

Двете компании вече пуснаха в употреба диспенсъри за вода в САЩ, които не предлагат на потребителите бутилки или чаши, а изискват употребата на личен съд за съхранение на течносттаl.

PepsiCo инвестира 3,2 млрд. долара миналата година в придобиването на производителя на вендингмашини и карбонизиране на вода SodaStream. Междувременно компанията притежава и Drinkfinity - фирма, произвеждаща пластмасови бутилки за многократна употреба и капсули за овкусяване на вода.

Coca-Cola на свой ред предлага 100% рециклирани шишета в Западна Европа, а в Северна Америка водата Dasani идва в алуминиеви бутилки.

Светът се променя осезаемо в тази посока, като Европейският съюз дори през март тази година въведе забрана за 10 продукта от найлон за еднократна употреба, включваща прибори за хранене, чинии и синтетични памучни тампони.

В Канада пък има план за освобождаване от найлонови торбички, сламки и пластмасови пръчки до 2021 година. САЩ на свой ред се готвят да забранят пластмасовите бутилки в обозримо бъдеще.

Още по темата четете в Bloombergtv.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК