Huawei очаква 40-60% спад в международните продажби на смартфони

Марката Honor може да бъде сериозно засегната от конфликта със САЩ, твърди Bloomberg

17.06.2019 | 17:12 Редактор: Юлия Христова
Huawei очаква 40-60% спад в международните продажби на смартфони

[related_articles]

Huawei Technologies се подготвя за между 40% и 60% спад на международните продажби на смартфони, след като поставянето на компанията в черния списък на САЩ от страна на президента Доналд Тръмп нанесе удар върху един от най-важните бизнеси на китайския технологичен гигант, информира Bloomberg.

Най-голямата технологична компания в Китай свива вътрешните си прогнози и проучва опциите, включително изтеглянето на Honor 20 в чужбина. Продажбите на устройството започват в някои части на Европа на 21 юни, включително във Франция и Великобритания, но директорите следят ситуацията и могат да свият продажбите, ако моделът се продава по-слабо от очакваното. Два от големите телекома във Франция вече не се занимават с Honor като цяло, твърдят източници, запознати с въпроса, пише Investor.bg.

Мениджърите по маркетинга и продажбите на Huawei очакват спад на продадените обеми навсякъде с между 40 и 60 млн. смартфона тази година, коментират източниците. Това е голяма част от международния бизнес, който през 2018 г. беше свързан с продажбата на близо половината от всичките 206 млн. смартфона на компанията. Обичайно големите вариации подчертават несигурността на Huawei, национален шампион, който Вашингтон обвинява в извършване на шпионаж в полза на Пекин. Компанията отрича твърденията.

През май Съединените щати поставиха Huawei в черния си списък, с което блокираха достъпа ѝ до американски компоненти и софтуер, от които тя се нуждае, за да продължи бизнеса си. В това число влизат и ъпдейтите на операционната система Android на Google, която работи със смартоните ѝ в чужбина. Без този софтуер устройства като Honor 20 няма да имат възможност да работят с ключови приложения като Google Maps и Gmail.

По продадени обеми Huawei се нарежда на второ място след южнокорейската Samsung Electronics. Компанията отказва да коментира прогнозите. Говорителят на Huawei Глен Шлос твърди, че премиерите на смартфони продължават.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК