Сметката за ток в Норвегия скача с 1,3 млрд. долара заради електромобилите

60% от всички нови коли в страната са електрически

10.06.2019 | 14:59 Редактор: Тодор Петров
Сметката за ток в Норвегия скача с 1,3 млрд. долара заради електромобилите

Норвегия е една от страните, в които електромобилите настъпват най-бързо. В същото време тази сериозна промяна може да дойде със сериозна сметка. Според изследване в следващите 20 години електрическата мрежа на страната ще има нужда от осъвременяване и подсилване, което ще струва 1,3 милиарда долара. Пари, които ще бъдат калкулирани в сметките на клиентите.

През март продажбите на електромобили в Норвегия достигнаха исторически връх, като почти 60% от всички нови коли на този пазар са електрически. Това е резултат от целенасочената политика на страната, включваща освобождаването на тези коли от определени данъци, липса на пътни такси за тях, безплатен паркинг и безплатно зареждане на обществени точки.

Норвежкият регулатор, който отговаря за цените на електроенергията прогнозира, че сметките на клиентите най-вероятно ще нараснат, тъй като няма да се появи отделна сметка за зареждането на електромобилите. В същото време сметката може да се окаже много по-скромна – по-точно 2,5 пъти по-малка, ако собствениците на електромобили променят навиците си и започнат да зареждат колите си само през нощта.

Сега по пътищата на страната се движат около 220 000 електромобили, а общо в страната са регистрирани 2,7 милиона коли. Очаква се през 2040 година по пътищата в Норвегия да се движат около 1,9 милиона електромобили, пише Automedia.bg.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК