Електрическата програма на Toyota набира скорост

Компанията пуска шест електроавтомобила на световния пазар

08.06.2019 | 12:18 Редактор: Ралица Братанова
Електрическата програма на Toyota набира скорост

Електрическата програма на Toyota предстои много скоро да набере скорост, тъй като японският гигант планира да лансира поне 10 електромобила от 2020 година нататък, като 6 от тях ще са за световния пазар и ще са изградени върху новата платформа e-TNGA.

Toyota ревизира плановете си за налагане на електрифицирани автомобили и сега целта е през 2025, а не през 2030 година, половината от продажбите на компанията в световен мащаб да са точно на такива коли. Планът включва продажбите на електромобили и такива с водородно задвижване да достигнат 1 милион, а хибридите да 4,5 милиона на глобалния пазар, пише Automedia.

На практика тази програма стартира догодина с лансирането на електрическата версия на Toyota C-HR, като този модел ще се предлага на ток и в Китай, където се казва Izoa. Заедно с него на пазара ще излезе и двуместен електрически градски автомобил. Следващият етап ще е представянето още ултракомпактни електромобили и скутери, потвърдиха от компанията.

Toyota вече потвърди за съвместната си работа със Subaru и Suzuki за развитието на платформата e-TNGA и моделите, които ще са базирани на нея.

Шестте електрически глобални модела на Toyota включват компактен SUV, който ще бъде разработен съвместно със Suzuki и SUV от средния клас, който пък ще е общ проект със Subaru. Другите четири модела ще са кросоувър, голям SUV, седан и MPV модел, като някои от тях също може да бъдат разработени с партньори, потвърдиха от Toyota.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК