Над 20 хил. души са взели студентски кредити през последните осем години

Средният размер на заемите се е увеличил заради по-високите такси за обучение и по-скъпата издръжка

22.05.2019 | 17:12 Редактор: Василена Василева
Над 20 хил. души са взели студентски кредити през последните осем години

За осем години - в периода от 2010 г. до 2018 г.,  20 499 студенти и докторанти са взели заеми на стойност близо 137 млн. лева. Отпуснатите кредити за заплащане на такси за обучение са 20129, а за издръжка – 320.

Докторантите, сключили договор за кредит по този закон са 87. Общо 555 студенти, граждани на европейски държави и Европейското икономическо пространство, са сключили договори за кредит през периода от 2010 г. до 2018 г. Броят на чуждестранните кредитополучатели представлява 2,71% от общия брой отпуснати кредити по Закона за кредитиране на студенти и докторанти.

По-рано днес Министерският съвет утвърди до 50 млн. лева гаранциите по Закона за кредитиране на студенти и докторанти. Размерът на планираната държавна гаранция е такъв и през последните две години, съобщи правителственият пресцентър. Заемите се отпускат на български граждани, граждани на страните от Европейския съюз, Европейското икономическо пространство и Конфедерация Швейцария и са само за обучение във висши училища в България.

Наблюдава се увеличаване на средния размер на кредитите по този закон, което е резултат от няколко фактора –  увеличеният размер на издръжката за обучение за един студент/докторант и съответно по-високият размер на таксите за обучение. За повишаването на кредитите са повлияли измененията в Закона за висшето образование, с които се дава право на висшите училища при определени условия да извършват обучение срещу заплащане в образователно-квалификационна степен „бакалавър“ и „магистър“.

От Министерския съвет информират, че през миналата година средният размер на кредита е 9584 лв.

Investor.bg припомня, че максималният размер на новите държавни гаранции се одобрява всяка година от Министерския съвет по предложение на министъра на образованието и науката, съгласувано с министъра на финансите и се включва в Закона за държавния бюджет на България за съответната година.

Снимка: Bulgaria ON AIR, Архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК