Изследване: С тези темпове на развитие ще догонваме ЕС още 44 години

България е износител предимно на стоки с ниска добавена стойност, твърди гл. ас. д-р Недялко Несторов

07.05.2019 | 16:48 Редактор: Иван Берберов
Изследване: С тези темпове на развитие ще догонваме ЕС още 44 години

България е страната с най-нисък икономически растеж от новите страните в ЕС. Като прибавим към това и инфлацията се оказва, че още 44 години ще са необходими на страната ни, за да достигне средните за Европа темпове на развитие.

Това са част от основните изводи от Годишния доклад за икономическото развитие и политики в България за 2019 г. на Института за икономически изследвания при БАН.
Данните показват още, че икономическият растеж на брутния вътрешен продукт /БВП/ е 3,1 процента през 2018 г. 

Според изследователите, този темп на икономически растеж, означава, че  сближаването със средния доход на глава от населението на ЕС остава далеч в бъдещето.

"Тези темпове, които постигаме, са крайно недостатъчни", коментира доц. д-р Виктор Йоцов от Института.

Той прогнозира, че ще има леко забавяне на икономическия растеж през 2019 година. Евентуално той може да се възстанови през следващата година.

България купува стоки основно от Германия, Русия, Китай, Италия и Турция. Тези пет страни формират 42 на сто от вноса в страната, предаде Dnes.bg.

Причината за тези резултати се крие във факта, че основата потребност на българина е от потребителски стоки и българското производство не успява да задоволи нуждите на потребителите и се налага да се внасят такива стоки.

"България се затвърждава като износител предимно на стоки с ниска добавена стойност - основно суровини",  допълни гл. ас. д-р Недялко Несторов.

От Института за икономически изследвания при БАН изтъкват в препоръките на доклада си, че важното за българската икономика е да постигне дългосрочен и траен икономически растеж от минимум 5 процента годишно. Според Института само това би осигурило по-осезаем растеж на доходите и благосъстояниетo. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте ни във Facebook ТУК