Тръмп заплаши търговските санкции срещу Пекин да останат в сила

Обсъждана е възможността за премахване на митата

21.03.2019 | 15:35 Редактор: Зорница Костадинова
Тръмп заплаши търговските санкции срещу Пекин да останат в сила

На фона на предстоящия нов кръг от търговски преговори между САЩ и Китай, американският президент Доналд Тръмп заяви, че санкциите срещу Пекин се очаква да останат в сила за "значителен период от време", дори и след сключването на споразумение.

По думите му са необходими гаранции, че след постигане на сделка Китай ще се придържа към ангажиментите си, пише investor.bg.

Представители на американската администрация са обсъждали възможността за постепенно премахване на митата, ако китайските власти покажат, че изпълняват части от сделката и съответно да ги наложат отново, ако Китай се отметне.

"Не говорим за премахването им, говорим за това да ги оставим за съществен период от време“, посочи още президентът, като допълни, че китайските власти имат много проблеми със спазването на определени сделки“, посочва Bloomberg.

Подробностите около отмяната на налозите е част от преговорите между двете най-големи световни икономики и те ще бъдат обвързани с някои ключови искания на САЩ, свързани с трансфера на технологии, държавните субсидии за китайски компании, трансфера на данни и други. 

Очаква се американският търговски представител Робърт Лайтхайзър и финансовият министър Стивън Манучин да посетят Пекин следващата седмица, като надеждите са, че споразумение ще бъде постигнато до края на април.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК