Имплементирането на 5G в глобален мащаб ще струва поне $2,7 трлн.

Възвръщаемостта на операторите ще се простре в период от 10-12 години

27.02.2019 | 17:18 Редактор: Тодор Петров
Имплементирането на 5G в глобален мащаб ще струва поне $2,7 трлн.

Цената на пускането и имплементирането на 5G във всички сектори на икономиката в глобален мащаб се очаква да достигне поне 2,7 трлн. долара до края на 2020 г., сочи проучване на финансовата къща Greensill, представено на Световния мобилен конгрес в Барселона.

Въпреки че нуждите на телекомуникационния сектор са оценени на 1 трлн. долара инвестиция в инфраструктурно обновяване, самата имплементация в световната икономика идва на още по-солена цена – 1,7 трлн. долара допълнително, за интегриране на технологиите в продуктите, процесите и инфраструктурата на различните бизнеси.

Допълнителни разходи ще бъдат направени за хардуер, услуги, свързаност и софтуер, коментира Тони Уонфор от Greensill, пише Investor.bg.

Докладът, наречен "Финансиране на бъдещето на 5G", сочи още, че възвръщаемостта на операторите от 5G ще се простре в по-дълъг период – 10-12 години. Забавянето при 5G отразява по-големите нива на разходите и факта, че новото поколение мрежи изисква инсталирането на повече физическа инфраструктура.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК