Таксите за банков превод в евро поевтиняват

От 15 декември влиза в сила нов закон на ЕС, който облекчава потребителите

04.03.2019 | 16:29 Редактор: Бойко Димитров
Таксите за банков превод в евро поевтиняват

Таксите за преводи в евро между страните от еврозоната и тези, които не използват общата валута, ще поевтинеят от 15 декември. Тогава ще влезе в сила нова регулация за банковите такси, информира Dnes.bg.

Според документа, приет от Съвета на ЕС, всички вътрешни презгранични плащания в еврозоната, извършени в евро, ще бъдат таксувани като вътрешни плащания, което означава, че ще бъдат плащани в официалната местна валута.

Така таксите на банките няма да могат да надвишават, тези, които те събират за вътрешни преводи. Регламентът обхваща както банковите транзакции, така и операциите, направени през банкомат или ПОС-терминал.

След 15 декември презграничен банков превод в евро от България до друга страна от ЕС ще бъде таксуван като вътрешен превод и ще бъде плащан в български лева.

В момента у нас таксите за тази услуга в момента са най-високи, като за суми до 10 000 евро те са от 15 до 24 евро. В момента пък таксата за вътрешни преводи в България е 3 лева.

Преводите от държавите, които не използват еврото, към 19-те от Еврозоната, са 80% от всички банкови транзакции от еврочленки, съобщава Еврокомисията.   

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК