Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Започна новият политически сезон. Какво да очакваме?

Темата коментира депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев

11.01.2019 | 20:40 Редактор: Ралица Братанова
Започна новият политически сезон. Какво да очакваме?

Новият парламентарен сезон започна със заявки на политическите партии за идните месеци. Всички те минаха под знака на предстоящите избори – за евродепутати и за местна власт. 

"Както показа пакетът "Мобилност", темите в Европа са достатъчно важни и близки за България и не можем да си позволим да се подходи пренебрежително към европейските избори и се надяваме на висока избирателна активност", коментира в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев.

По думите му задача на кандидатите в кампания е да покажат защо е важно да се гласува и защо Европа е важна за България. 

"Надявам се да успеем да превъзмогнем предизборните емоции и да се концентрираме върху важните въпроси за българските граждани и върху реализацията на управленската програма, конкретно за управляващото мнозинство", обясни депутатът пред Bulgaria ON AIR.

Годината обаче започна с разногласия относно закупуването на нови бойни самолет. Според Гаджев позицията на БСП не дава никаква алтернатива. По неговите думи преговорите за "Грипен" са много по-сложни и правителството е избрало по-лекия вариант.

"И трите оферти имат плюсове и минуси, но и трите имат изисквания. Ако трябва да послушаме това, което БСП казват, трябва да прекратим и да върнем процеса наново, с нов проект за инвестиционен разход", подчерта още Гаджев.

Идният вторник се очаква сделката за F-16 да влезе в парламента. Депутатът обясни, че от преговорите зависи кога ще получим самолетите.

Гаджев определи изборите, които се очакват тази година, като изключително важни. 

"Ако началото е при европейските избори, краят на процеса е при местните. Много от общите политики в ЕС се решават в Европейския парламент. Тяхното отражение най-много се усеща в местната власт и в градовете", заяви депутатът.

Гледайте видеото.