Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Договорът между САЩ и Мексико бил голяма победа за Доналд Тръмп

Огнян Дъскарев смята, че американският президент е успял да опровергае очакванията на критиците си

28.08.2018 | 20:50 Редактор: Ивайло Николов
Договорът между САЩ и Мексико бил голяма победа за Доналд Тръмп

САЩ и Мексико обявиха в понеделник, че са постигнали споразумение, което ще замени NAFTA. Американският президент Доналд Тръмп заяви, че този пакт, наречен „Търговско споразумение между САЩ и Мексико“, ще продължи 16 години като ще се преразглежда на всеки 6 години.

Преговорите с Канада все още не са започнали, но Тръмп гарантира, че ако страната реши да преговаря, САЩ ще бъдат отворени за подобни действия. Споразумението между САЩ и Мексико се отразява положително на американските пазари. Журналистът Огнян Дъскарев коментира в студиото на "Денят ON AIR", че двустранният договор между двете страни е голям пробив за Доналд Тръмп.

"Това е голяма победа на Тръмп, защото всички негови врагове твърдяха, че ако той започне търговска война с увеличение на митата, това ще бъде много лошо за американската икономика, но се случи точно обратното", каза Дъскарев.

Журналистът обясни още, че благодарение на споразумението с Мексико ще бъдат върнати производства и работни места в САЩ, което ще е от ползва за американският президент. Дъскарев очаква двустранен договор да бъде подписан следващите дни и с Канада.

"Тръмп беше много нападан за това, че предпочита двустранни договори. Той е против многостранните. Канада е страшно важно дали ще се включи", категорично заяви журналистът Огнян Дъскарев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му това може да стане въпреки по-обтегнатите отношения между американския президент Доналд Тръмп и канадския премиер Джъстин Трюдо, които обаче все пак са имали телефонен разговор по темата.

Вижте видеото с целия разговор!