Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Близо 130 лекари са починали от преизтощение, изпълнявайки служебния си дълг

В Деня на спасението ВМА почете паметта им в знак на признателност

17.08.2018 | 21:23 Редактор: Василена Василева
Близо 130 лекари са починали от преизтощение, изпълнявайки служебния си дълг

На 15 август Военно-медицинската академия в София почете паметта на всички лекари, медицински сестри, доброволци и полицаи, които са загинали, докато спасяват човешки живот. 

Денят на спасението се отбелязва за 13-та поредна година и в него се включиха медицински лица от болниците в цяла България.

Той е създаден през 2005 година по инициатива на д-р Тотко Найденов, който е главен редактор на в. "Български лекар", с подкрепата на ВМА и със съдействието на Министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз, Българския червен кръст и синдикатите.

"Издирени са имената на около 130 лекари и медицински сестри, които са загинали при изпълнение на служебния си дълг или непосредствено след тежка операция. Половината от тези хора са хирурзи. Оказва се, че хората, които лекуват останалите всъщност подлагат на риск собствения си живот", каза в студиото на "Денят ON AIR" д-р Найденов.

В знак на признателност към доблестта на българските медици, спасители, полицаи и обикновени граждани на Паметника на медицинските чинове, загинали във войните бяха поднесени венци и цветя от министър-председателя Бойко Борисов, министъра на отбраната Красимир Каракачанов, вицепремиера Валери Симеонов и от други медицински и лекарски структури в страната.

Гледайте видеото!