Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Нова директива за авторското право – цензура или нужен контрол?

Кой притежава интелектуалната собственост и кой може да я споделя – коментират Велизар Соколов и Константин Марков

09.08.2018 | 21:03 Редактор: Иван Берберов
Нова директива за авторското право – цензура или нужен контрол?

Нов смел участник дръзва да се включи в лудата надпревара по пиратските морета. Името му е "Нова европейска директива за авторското право".

Когато говорим за мерки, касаещи интернет и разпространяването на информация там, винаги има настръхване по темата. 

"Член 13 от директивата касае платформите за споделяне на информация. Досега те не се считаха за преки ползватели на авторските произведения. Този, който трябва да плаща, е този, който реализира приход от авторския продукт. Член 13 не е насочен към крайния потребител. Той е към платформите, които печелят от реклами показвайки авторско произведение", поясни юристът и експерт по интелектуална собственост Велизар Соколов. 

В студиото на "Денят ON AIR" той отбеляза, че Член 13 се опитва да превърне интернет пазара в истински пазар.

"Интелектуалната собственост трябва да бъде в ръцете на създателите ѝ. Но държавата трябва да заеме много по-активна роля в регулацията на този процес", категоричен бе Соколов. 

Пред Bulgaria ON AIR основателят на група "Тангра" и преподавател в СУ Константин Марков повтори, че Член 13 в никакъв случай не е цензура. 

"Това е с цел ред. Любителските качвания на музика и изкуство в интернет могат да оронят престижа на автора. Вече има случаи на упражняване на контрол по отношение на концерти. Някакъв механизъм е задействан. Доскоро едва 5 души се занимаваха с авторското право в Министерство на културата. Това не е сериозно", добави още музикантът.

Гледайте видеото!


 


1
0 rate up comment rate down comment 0
rali_82
преди 3 години