България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Скандал за плагиатство компрометира изложба в София

Проблемът не е конкретно в изложбата, а в липсата на действащи закони, коментира скулпторът проф. Велислав Минеков

17.04.2017 | 11:00 Редактор: Мария Аладжова
Скандал за плагиатство компрометира изложба в София

Три закона за изкуството стоят недокоснати и са използвани за корупция. Това заяви в "България сутрин" скулпторът проф. Велислав Минеков в коментар за скандала около изложба в столицата, на която стана ясно, че са показани неоригинални творби.

Става въпрос за картини, чиито автор се посочва 27-годишният Джеймс Голдстийн от Ню Йорк. Гости на изложбата обаче забелязали, че рисунките са досущ като оригинали на известната френска художничка Франсоаз Ниели.

"По-скоро може да твърдим, че това е художник, който по някакъв начин е бил възхитен от тези произведения и той прави собствен вариант на този вид изкуство, което е различно от първоначалния образ. Естествено би било добре, ако той ни го обясни, но това рядко се прави", коментира проф. Минеков.

"Има необходимост от промяна на три закона, които стоят недокоснати, просто защото те са използвани от нечестни хора и са повод за корупция. Това е Законът за културно наследство, Законът за закрила и развитие на българската култура и Законът за авторско право по отношение на изобразителното изкуство", продължи той.

По думите му в случая налице е политически чадър, с помощта на който чрез тези недействащи закони може да се краде.

Чуйте пълния коментар: