Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Връзката между партии, политици и престъпност била природна!

Политолозите Стойчо Стойчев и Димитър Димитров коментират скандала с Митьо Очите и обвиненията между ГЕРБ и БСП

07.08.2018 | 20:26 Редактор: Ивайло Николов
Връзката между партии, политици и престъпност била природна!

Управляващите заподозряха, че БСП финансира предизборните си кампании с пари като тези на заместник-председателя на Общинския съвет на Бургас – Бенчо Бенчев, който беше задържан в Турция заедно с обявения за издирване Димитър Желязков. 

Червените контрираха с твърдения, че от сега ГЕРБ се опитва да купува депутати за сигурност в парламента и отделя над 300 милиона лева от държавния бюджет за конкретни общини, за да си осигурят гласове на предстоящите избори за местна власт. Премиерът Бойко Борисов пък беше по-умерен и обясни,че на всяка партия можело да се случи активисти по места да създадат проблем. 

Политологът Стойчо Стойчев каза, че моделът на свързаност между политически партии и престъпност съществува от много време и той е феномен, който е роден от фасадна система на управление.

"Винаги близо до властта е имало хора, които да вършат мръсната работа", настоя той в студиото на "Денят ON AIR" и добави, че хора, като Димитър Желязков, няма как да са фактори без протекции от полиция и власт.

Стойчев обясни също, че този проблем с връзките между политици и престъпни групи е структурен и типичен за българското и сходни на нашето общества. 

Колегата му Димитър Димитров също се съгласи и допълни, че този тип връзки са нещо, като природа. Той коментира и обвиненията между управляващи и опозиция за черни каси в партиите. Димитров обясни, че в България няма дефиниция за "черна каса".

"Всички партии имат черни каси, абсолютно всички. Ако искате и непарламентарно представените", пък заяви категорично Стойчо Стойчев пред Bulgaria ON AIR.

"Това се нарича партийна субсидия. Тя просто насърчава измамите. Действа като школа", добави от своя страна Димитър Димитров.

Политологът каза още, че у нас прокуратурата не действа ефективно и затова няма как да действат и законите. Колегата му Стойчо Стойчев пък беше категоричен, че само в България законът не е закон, а е нещо, което може да се спазва и прилага, но само когато има желание за това.

Очаквайте видео с цялата дискусия!