fallback

С влиянието на Москва в Белград се дестабилизирали Балканите

Белград разиграваше игра за междуетнически конфликт в Македония, каза Мирослав Ризински от БККС

03.08.2018 | 20:23 Автор: Тодор Петров

На Балканите забелязваме друг климат, поне в отношенията България - Македония и в самата Македония, която излъчва стабилизиращи послания. Македонските граждани не познават България, но не са виновни. България не е направила достатъчно, за да се представи в Македония.

Това посочи Мирослав Ризински от Българския културен клуб - Скопие (БККС) в предаването "Денят ON AIR", уточнавайки, че трябва да бъдат разрешени споровете от общото минало на България и Македония.

"Всички междуетнически конфликти в Македония бяха от един и същи център. Белград разиграваше тази игра в Македония за междуетнически конфликт", каза още той и добави, че Сърбия се е надявала на прецедент за разделяне на Косово на сръбска и албанска част.

По думите на Ризински интересът на Русия пък е този регион да не бъде част от НАТО. С влизането на Македония в НАТО намаляват възможностите за разиграване на етнически конфликт на Балканите, смята той.

Референдумът за името на Македония е консултативен и е вътрешнополитически въпрос, уточни гостът на Bulgaria ON AIR. Според него по този начин премиерът Зоран Заев иска да легитимира договора между Гърция и Македония.

Мирослав Ризински не изключи вариант да се стигне до импийчмънт на президента Георге Иванов, който категорично отказва да признае договора за името на Македония.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback