Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Анархия около проблемите на хората с увреждания. Има ли решение?

Коментар на Хари Хараламбов от Съюза на слепите и Веска Събева от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия

25.07.2018 | 20:18 Редактор: Тодор Петров
Анархия около проблемите на хората с увреждания. Има ли решение?

Свидетели сме на ескалиране и ултимативност на исканията на хората с увреждания, граничещи с анархизъм, заяви пред депутатите социалният министър Бисер Петков. А национално представителните организации на хората с увреждания също се установиха пред парламента, само че в палатков лагер срещу този на майките на деца с увреждания.

Хари Хараламбов от Съюза на слепите в България е на мнение, че министърът не е имал предвид всички хора с увреждания. По думите му е мит, че хората с увреждания трябва да са единни. 

"В момента е важно, че виждаме различни решения на проблемите. Протестите повече се отразяват от медиите. Те (бел. ред. - протестиращите майки на деца с увреждания) да си решат дали искат да бъдат още малко под светлината на прожекторите или да дойдат и да допринесат с нещо", каза Хараламбов.

Веска Събева от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия очаква да бъдат урегулирани "политиките и подкрепи, които трябва да се дадат на семействата и на самите хора с увреждания, за да настъпи спокойствие".

"Действията за излизането навън са крайна мярка, когато не си постигнал никакъв резултат при диалога. Това е последната стъпка, че нещо в системата куца наистина", посочи тя в предаването "Денят ON AIR".

Събева подчерта, че в момента се работи по най-важния закон, който урежда правата на хората с увреждания. А Хари Хараламбов настоя, че е нужно повишаване на жизнения стандарт на хората с увреждания.

Двамата се обявиха срещу законопроекта за личната помощ. Този законопроект раздува администрацията и разделя хората с увреждания, смятат те.