Бисер Петков в НС: Исканията на хората с увреждания граничат с анархизъм

Законът за личната помощ ще бъде качен на сайта на министерството за обществено обсъждане

25.07.2018 | 14:00 Редактор: Ивайло Николов
Бисер Петков в НС: Исканията на хората с увреждания граничат с анархизъм


На фона на разрастването на протестите на хората с увреждания, социалният министър Бисер Петков беше изслушан от депутатите.

Той обяви пред народните представители, че ще търси консенсус между двете страни, а от опозицията му препоръчаха да намери официален ресурс.

"В последните седмици и месеци сме свидетели на ескалиране и ултимативност на исканията на хората с увреждания, граничещи с анархизъм", заяви Петков пред народните представители.

Социалният министър е на мнение, че основният проблем, който Законът за личната помощ, който майките на деца с увреждания предложиха е, че липсва лимит за личната помощ, което според него ще изисква огромен финансов ресурс и ще ощети други социални групи.

Законът за хората с увреждания ще бъде качен на сайта на министерството за обществено обсъждане, през месец септември се очаква да влезе за обсъждане и в Народното събрание. Тогава ще стане ясно и какви са реформите, които ще бъдат въведени за хората с увреждания.

Те обаче са разделени на два лагера. От една страна стоят майките на деца с увреждания, които вече два месеца са на палатков лагер в близост до сградата на парламента. До тях обаче от скоро вече има още една палатка, тази на национално представените организации, които също искат реформа, но не и тази, която желаят майките.