Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Политически скандали и социално напрежение - докъде ще доведе това?

Политолозите Димитър Ганев и Стойчо Стойчев с коментар за престрелките между власт и опозиция

18.07.2018 | 21:11 Редактор: Лазарина Колчагова
Политически скандали и социално напрежение - докъде ще доведе това?

"От миналата година живеем в постоянни скандали - "НДКгейт", "Суджукгейт", "Хасковогейт" - тях можем да приравним под общ знаменател - това са скандали "горе". Протестът на майките на деца с увреждания и недоволството на животновъдите - това са скандалите "долу", обясни в студиото на Bulgaria ON AIR политологът Димитър Ганев. 

Анализаторът уточни, че протестите крият много по-голям потенциал за социално недоволство и че скандалите "долу" имат по-голям политически заряд, въпреки, че по думите му, това не е най-опасното социално напрежение, "защото са протести на отделни групи, които могат да се решат чрез бюджетни инструменти като компенсации и допълнителни плащания".

Политологът Стойчо Стойчев, обаче, изтъкна, че намирането на средства за компенсации на животновъдите и хората с увреждания няма да разреши проблемите. 

"В един момент държавата вече няма да бъде способна да реагира по този начин - това е най-лесния начин. Това показва, че властта лесно подвива крак. Правителството веднага изпълнява исканията, липсата на твърдост застрашава държавния бюджет", предупреди Стойчев в "Денят ON AIR".

Според Стойчев, животновъдите щели да реагират доста по-меко, ако бяха получили гаранция, че ще бъдат компенсирани на пазарни цени. Специалистът се съгласи с това, че "истерията с чумата" се политизира.

"Върху един реално съществуващ ветеринарно-експертен проблем, ние надухме огромен политически балон до степен, в която депутати се изказват много компетентно, включително и президентът, всички много разбират от чума по животните. Целта е да използват искрата на недоволство", каза Стойчев. 

Колегата му Димитър Ганев акцентира върху комуникационния провал на управляващите, свързан с мерките по ограничаване на заразата и го нарече "очевиден" .

Той посочи като една от причините за крайните позиции в обществото "хроничното недоверие на българите в институциите" и предположи, че ако животновъдите са знаели за заразата, са могли да скрият животните си. 

"Лидерът на опозицията се опитва да трупа политически дивидент на база на възникналото социално напрежение", обобщи Ганев.

Гледайте целия разговор във видеото.