Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Тръмп vs. Европа: Кой ще спечели в търговската война?

Американският президент следва плътно своите предизборни обещания, уточни Димитър Гърдев

11.06.2018 | 20:30 Редактор: Велислав Филипов
Тръмп vs. Европа: Кой ще спечели в търговската война?

Лидерите на най-развитите страни в света не успяха да се противопоставят успешно на американския президент Доналд Тръмп на срещата си в Канада. В края на преговорите те подписаха компромисен текст за търговията, който обаче не урежда конфликта с митата между САЩ и шестте им партньори.

След като напусна срещата по-рано под претекст, че трябва да се подготви за срещата си с Ким Чен Ун в Сингапур, американският президент оттегли подписа на страната под документа, като обвини канадския премиер Трюдо за действията му и ги определи като нерешителни и лъжливи.

Според експерта по международна сигурност Димитър Гърдев държанието на Тръмп говори за една тенденция.

"Имаше едно разминаване между исканията на европейските държави и САЩ. Това разминаване ще продължи и в бъдеще. Решенията за оттеглянето на Щатите от Парижкото споразумение, ядреното споразумение с Иран, преместването на посолството в Ерусалим и много други не са взети под емоционално влияние", категоричен е Гърдев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му взетите от Тръмп резки промени са част от неговите предизборни обещания, от които той не се отказва, а точно обратното - следва неизменно.

"Тръмп има последователна политика. Той излиза от международните споразумения, защото му пречат. Организацията Г-7 също го ограничава. Налагането на всички онези мита и нетарифни ограничения, са част от един доминантен и еднополюсен свят. Това е американски протекционизъм", обяви анализаторът пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че реално след промените компаниите, които са решили да плащат данъците си в САЩ, са се увеличили с 20% и независимо високите мита американският пазар ще остане силно атрактивен.