Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Профилактиката – пътят към лечението на онкозаболяванията?

Спокойствието в душите на хората е изключително важно, категоричен бе д-р Стефан Константинов

05.06.2018 | 21:10 Редактор: Иван Берберов
Профилактиката – пътят към лечението на онкозаболяванията?

Някои експерти твърдят, че една голяма част от онкологичните заболявания могат да бъдат излекувани, ако бъдат хванати навреме.

"За всеки нормален човек здравето е на първо място. Колкото е по-културен един човек – толкова повече обръща внимание на здравето си. Това са много сложни държавни въпроси. Българите се занимават със здравето си", отбеляза директорът на Онкологията в София д-р Стефан Константинов. 

Според него профилактиката е едва 20% от здравето. "Останалите са спортуването, храненето, изключването на стреса от работа, шеф, семейство, приятели. Стресът е изключително вреден", поясни медикът. 

"Спокойствието в душите на хората е изключително важна част от медицината. Бялата престилка плаши хората. Не е нужно, за да е стерилно всичко да мирише на хлорна вар, покрито с бели плочки и престилки", изтъкна гостът в "Денят ON AIR".

"Безплатните профилактични прегледи са постоянна кампания. Сега започват прегледите за рак на кожата. Ултравиолетовите лъчи са вредни, а предстои сезонът на плажовете. В сайта на болницата има информация кога са профилактичните прегледи", подчерта д-р Константинов пред Bulgaria ON AIR.