Най-добрата болница? Вижте в портала на "Клиника.бг"!

Новият списък предлага данни за всички лечебни заведения в страната

05.06.2018 | 20:01 Редактор: Иван Берберов
Най-добрата болница? Вижте в портала на

Уникален списък на болници ще помага на пациентите да се ориентират къде ще могат да получат по-качествено лечение. За целта, от здравния сайт "Клиника.бг" направиха специализиран портал, в който събраха цялата налична информация от десетки лечебни заведения в страната.

С едно кликване на мишката в здравния сайт и всеки заинтересован пациент получава пълен достъп до наличната информация. 

Там са събрани данни за лечебните заведения в страната, които лекуват в областта на неврологията, онкологията и кардиологията – колко пациенти са преминали през всяка болница, какви манипулации са им извършени в нея и какво няма да получат като лечение.

Данните обаче вадят на показ друг проблем – пълен обем на дейностите и методите на лечение продължават да се предлагат най-вече в болници в най-големите областни градове. 

Много от останалите поддържат цели отделения, в които осъществяват много малък обем дейности. Тези данни обаче биха дали на пациента достатъчно информация, за да прецени дали най-близкото лечебно заведение ще му предложи най-пълноценно лечение. 

От справката става ясно още, че в много области новите, модерни методи на лечение все още са в далечното бъдеще. Например – само на три места в страната се прилага революционен метод за претърпели инсулт. 

Чрез него обаче болният си тръгва без никакви поражения на мозъка, нито парализи. Самите здравни медици обясниха, че не е нужно всяка малка болница да предлага пълен обем от интервенции, но съвременните методи трябва да навлизат, независимо колко време за обучение изискват, предаде Даниела Пехливанова.