Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Нямаме здравната култура за предварителни прегледи, твърди специалист

България предлага напълно достатъчна медицинска помощ, категорична е Ива Панева-Стърнад

01.06.2018 | 21:26 Редактор: Иван Берберов
Нямаме здравната култура за предварителни прегледи, твърди специалист

Знаем ли кога да потърсим медицинска помощ? Повечето хора се сещат за лекарската намеса, едва когато има проблем. Къде има безплатни прегледи, кои болници са качествени и как тази информация да се разпространява качествено?

"Проблемът е, че в България няма здравна култура. Хората търсят помощ, когато вече имат проблем. Трябва да мислим за информирането. Хората от провинцията отиват да се лекуват в столицата, а университетските болници в градовете са на европейско ниво. Здравната информация е разпиляна", поясни председателят на Медицинско сдружение "Хипократ" Ива Панева-Стърнад.  

В студиото на "Денят ON AIR" тя отбеляза, че информирането може да се случи много по-ефективно чрез медиите. 

"За по-младите пациенти се разработват мобилни приложения, чрез които могат да се свържат със специалисти. Има големи здравни заведения, които предлагат отлична помощ, но хората не знаят за тях. Вместо това се лутат и не знаят къде да отидат. Месеци наред обикалят различни здравни заведения, с различни изследвания – така се губи доверието на пациентите", подчерта гостът пред Bulgaria ON AIR.

Панева-Стърнад изтъкна за финал, че трябва да се покаже, че в България пациентите могат да получат адекватна и напълно достатъчна медицинска помощ.