Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Българите в Косово искат да бъдат признати като малцинство!

Държавниците ни трябва да са по-отворени към всеки един свой гражданин, заяви председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев

31.05.2018 | 21:17 Редактор: Иван Берберов
Българите в Косово искат да бъдат признати като малцинство!

По примера на нашенците в Албания, българите в Косово поискаха официалното си признаване за малцинство.

"Един от приоритетите на държавата беше да се обърнем към общностите в Западните Балкани. Първо се свързахме с Албания, а сега следва Косово. В момента събираме подписи. Процедурата в тези държави е различна. Евродепутатите ни трябва да заявят пред Косово исканията ни. Очаквам да бъде признато българското малцинство там", подчерта председателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев. 

В студиото на "Денят ON AIR" той изтъкна, че управляващите в Косово осъзнават, че българите там могат да бъдат добър мост към евроинтеграцията на страната.

"Българите в Косово ще имат същите права като останалите малцинства в държавата. Досега нямаше графа "българи" при преброяването. Дълги години ДАБЧ не смееше да работи с българите в Косово. Там се беше наложило във времето, че има съмнителни хора с криминални досиета. Но не можем да оставим нашенците", обясни гостът. 

Темата на разговора обхвана и бъдещето на Македония. Според Харалампиев, за да може съседката ни да стане член на ЕС, трябва да се реши проблемът с името ѝ. 

"Не знам дали Илинденска Македония е правилното решение. Македония трябва да стъпи на истината. Не мисля и че Република Северна Македония е правилното име. Най-правилно е Република Вардарска Македония. Цял свят знае, че Македония се дели на 3 дяла – Пирински, Вардарски и Беломорски. Имаме договор за добросъседство – нека го спазваме", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

За финал на разговора председателят на ДАБЧ призова държавниците ни да са по-отворени към всеки един българин в страната и чужбина.