Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Дипломат призова за умерен оптимизъм след срещата на върха в София

Симеон Николов смята, че Черна гора и Сърбия са страните, които са най-близо до приемане в ЕС

18.05.2018 | 20:13 Редактор: Ивайло Николов
Дипломат призова за умерен оптимизъм след срещата на върха в София

Българското европредседателство е към своя край, а кулминацията беше проведената среща между лидерите на страните в Европейския съюз и тези от Западните Балкани. Именно Западните Балкани бяха определени и като приоритет за председателството на България. Симеон Николов от Центъра за стратегически изследвания каза, че определено могат да се отчетат успехи след края на срещата ЕС - Западни Балкани в София.

"Ние събрахме лидерите на тези страни тук, обърнахме внимание върху проблемите на Западните Балкани, стигнахме до извода, че е неизбежно и те заслужават нашето внимание и излязохме с някакъв план", каза в студиото на "Денят ON AIR" Симеон Николов.

Той призова за умерен оптимизъм след свършената работа от нашата страна. Николов беше категоричен, че Черна гора и Сърбия са страните, които са най-близо до влизане в Европейския съюз, но все още не може да се говори за дата това да се случи. Той допълни също, че ЕС изостави до известна степен Западните Балкани и заради това идеята те да станат приоритет на българското председателство е била добра.

"България имаше само ползи от тази инициатива и това беше признато от всички страни-членки на ЕС", допълни Симеон Николов пред Bulgaria ON AIR.

Той беше категоричен също така, че от основните проблеми тук на Балканите, по-скоро до края на българското европредседателство шанс да бъде решен има този, който е свързан с името на Македония. Николов смята също, че проблемът с Косово нещата са много по-сложни.

Вижте още във видеото!