След срещата на върха в София: Прочитът на световните медии

Голяма част от фокуса очаквано падна върху държавите от Западните Балкани

18.05.2018 | 16:40 Редактор: Василена Василева
След срещата на върха в София: Прочитът на световните медии

Срещата на върха ЕС-Западни Балкани стана повод световните медии да отправят остър поглед към България и внимателно да проследят дискусията. Във Великобритания реакциите бяха на двата полюса – водещата медия на Острова BBC подчерта обещанието на британския премиер Тереза Мей за сътрудничество по отношение на сигурността в Европа дори и след Brexit. 

А ежедневника "Daily Express" избра по-ударно заглавие - "Отношенията между Европейски съюз и Съединените щати достигна точка на пречупване" и подчерта, че европейските лидери са се обърнали срещу администрацията на Доналд Тръмп. 

От другата страна на Атлантическия океан "New York Times", който обикновено е в опозиция на американския президент, също извади на преден план сблъсъка между Брюксел и Вашингтон. Още в началото те цитират думите на Жан Клод Юнкер "ние няма да водим преговори, докато дамоклевият меч виси над главите ни".

От своя страна уважаваното издание "Политико" предпочете да обърне внимание на Западните Балкани и по-скоро включването на балкански държави в Европейския съюз. В статията, в която са извадени пет ключови момента от срещата, "Политико" подчерта и участието на Бойко Борисов в подточка, наречена "Съжаляваме, Бойко, не е Словакия", в отговор на негов коментар, че брутният вътрешен продукт на потенциални обединени Балкани би бил същия като на Словакия – думи, които дори Доналд Туск не прие положително. 

А руската медия "РИА Новости" също не пропусна да наблегне на борбата на Европейския съюз срещу санкциите и разбира се ситуацията в Иран. 

Сред останалите публикувани теми, голяма част от фокуса очаквано падна върху държавите от Западните Балкани, както и дали ще бъдат наложени санкции срещу Русия.