България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Срещата ЕС-Западни Балкани през погледа на журналистите на място

Режисирано или не – събитието е добра стъпка напред, категорични са Гергана Венкова и Олег Попов

18.05.2018 | 08:56 Редактор: Иван Берберов
Срещата ЕС-Западни Балкани през погледа на журналистите на място

Срещата на върха ЕС-Западни Балкани приключи. До реално решение за евроинтеграцията на страните от региона не се стигна, но се даде тласък на темата. 

"До някакъв огромен резултат не може да се каже, че се е стигнало. Но беше направен значителен прогрес за Балканите. Македония и Гърция са сближили позициите си. Косово и Сърбия също се срещнаха. Прогресът и ролята на България в европейската политика е изключително голям", отбеляза репортерът на Bulgaria ON AIR Гергана Венкова. 

По нейни думи организацията на събитието е била на изключително добро ниво, тъй че евролидерите не са усетили никакви проблеми или притеснения. 

"Важно е да уточним, че имаше червен килим. Опитните политици малко или много позират пред камерите. Тереза Мей отстъпваше назад. Дори поиска да бъде най-отзад на груповата снимка. Нейната роля е почти изчерпана в тази група от политици. Снимката на Моста на влюбените на Макрон, Меркел и Мей не беше обявена, но със сигурност не е случайна", подчерта фоторепортерът на Bulgaria ON AIR, акредитиран да отразява събитието, Олег Попов. 

Темата за превозвачите и готвения "Закон Макрон" също намери своето място на масата за преговори на срещата. 

"Темата за мобилността беше поставена на масата за преговори. Все още не е ясно кое от "Закон Макрон" е отпаднало. Борисов отбеляза, че прогрес има. Може би има известни поправки, но тепърва ще става ясно какви са", поясни Венкова в "България сутрин". 

За финал на разговора журналистите обобщиха, че дори и срещата да е режисирана – лидерите на Балканите споделяха идеи, разговаряха и казваха с какво не са съгласни, а това е добра стъпка напред.