Западните Балкани ще почакат за ЕС! Дотогава - добросъседство

Лидерите на Европа подписаха декларация за бъдещето на Стария континент

17.05.2018 | 19:08 Редактор: Иван Берберов
Западните Балкани ще почакат за ЕС! Дотогава - добросъседство

След 15 години пауза - на масата на диалога седнаха лидерите на Европейския съюз и на още 6 държави от Западните Балкани. Историческата среща в НДК беше съпътствана от безпрецедентни мерки за сигурност в столицата, транспортна блокада и мощен протест на превозвачите.

Не се стигна до решение за пълноправното членство на Западните Балкани в ЕС, но беше постигнат известен напредък в много проблеми на Балканите, като този между Македония и Гърция за името на югозападната ни съседка. 

Последните участници в срещата ЕС-Западни Балкани вече напускат НДК. Лидерите на всички страни от Стария континент се събраха в София. Помежду си те подписаха декларация, в която пише: 

"Трябва да бъдат преодолени регионалните конфликти и страните от Западни Балкани да изградят добросъседски взаимоотношения. Това е от ключово значение за бъдещото им пълноправно членство към Европейския съюз. Трябва да се спазва европейското право и ценности, трябва да има активна борба с корупцията". 

Темата за борбата с екстремизма, тероризма и чуждестранните бойци на "Ислямска държава" на територията на някои Балкански страни беше широко застъпена в изказванията на някои европейски лидери. Темата е записана и в споменатата декларация. 

В нея е записано още, че повторна такава среща ще има през 2020 г., затова е поела ангажимент Хърватия, като през тази година те ще получат своя шанс за Европредседателство, предаде Гергана Венкова. 

София се оказа обединител не само на гръцкия премиер Алексис Ципрас и македонския му колега Зоран Заев, а и на Косово и Сърбия. 

Премиерът публикува в профила си във Facebook снимка с премиера на Косово Хашим Тачи, сръбския държавен глава Александър Вучич и канцлера на Германия - Ангела Меркел.

"United we stand strong", гласи текстът към снимката.