Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Записването на първокласниците започва – най-важна ще е уседналостта!

Важна е адресната регистрация на детето, а не на родителите, посочи Деян Стаматов

13.04.2018 | 20:32 Редактор: Иван Берберов
Записването на първокласниците започва – най-важна ще е уседналостта!

От 16 април до 16 май ще трае приемът на документи за първокласниците. Ще бъдат ли наказвани родителите, даващи невярна информация?

"Основният критерий за прием е близостта на местожителството на детето до училището. Реденето на опашки от рано сутринта не е ефективно, тъй като входящият номер не е от никакво значение. Важно е как се попълва заявлението. Родителите трябва да носят лична карта в себе си както и удостоверение от общината“, подчерта директорът на столичното 119 училище "Акад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов.

По думите на госта децата на родителите, които живеят по-далеч от училището, имат шанс да бъдат приети, тъй като най-близкото училище до едно семейство не винаги се оказва най-доброто.

"С всяка изминала година приемането на ученици, които живеят далеч, ще става все по-трудно. Струпването в последните години е около нарочените "елитни" училища. Но те са съвсем нормални квартални училища. Винаги трябва да се гледа адресната регистрация на детето, а не на един от двамата родители", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR. 

Всеизвестен факт е, че преподавателската професия е застаряваща и секторът изпитва остър глад за млади кадри. 

"Доста е трудно да накараш един млад човек да работи за 760 лв. на месец. Но около мен има много млади хора, които преподават. За тях не е важна заплатата, тъй като те носят голям хъс със себе си. Но заплатата е много важна и този устрем не може да бъде единственото водещо нещо", изтъкна Стаматов.