Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Напрежението между Русия и Запада заради отравянето на Скрипал щe ескалира!?

Тереза Мей стигна твърде далеч, коментира бившият зам.-министър на отбраната Симеон Николов пред Bulgaria ON AIR

02.04.2018 | 20:28 Редактор: Василена Василева
Напрежението между Русия и Запада заради отравянето на Скрипал щe ескалира!?

Докъде ще стигне напрежението между Русия и Запада заради отравянето на Сергей Скрипал не може да бъде предвидено. Едно обаче е ясно. То ще се увеличава. Това заяви в студиото на "Денят ON AIR" бившият зам.-министър на отбраната Симеон Николов.

"От години академичната общност и много анализатори предупреждават за системно нарушаване на международното право. Великобритания сбърка с действията си. На първо място трябваше да се обърне към Организацията за забрана на химическите оръжия, а не към Съвета за сигуност на ООН", посочи Николов.

По думите му британският премиер Тереза Мей е стигнала твърде далеч и сега ще трябва или да докаже категорично, че Русия стои зад този опит за убийство, или да понесе политическите последици.

По-рано днес руското външно министерство изрази предположение, че Великобритания има интерес от отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал. 

На пресконференция министърът на външните работи Сергей Лавров изрази възмущение, че страната или отклонява, или не отговаря на руските искания за консулски достъп до Юлия Скрипал, както и надежда Сергей Скрипал да излезе от комата и да не му се случва нищо лошо.

Русия отрича да е отговорна за нападението от 4 март срещу бившия разузнавач и дъщеря му в Солсбъри.

"Европейският съюз се подведе и не дочака резултатите от лабораторните изследвания, които предстои да бъдат готови в края на тази седмица. А доказателствата по случая, представени от посолствата на Великобритания в много страни по света, са направо смешни", отсече бившият зам.-министър на отбранатa в студиото на Ганиела Ангелова.

Пред Bulgaria ON AIR Симеон Николов подчерта, че останалите 190 страни членки на ООН, които не са сред 28-те, защитаващи тезата на Великобритания, се безпокоят, че може да ги сполети същата съдба. 

Вижте повече във видеото!