Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Основните спънки за развитието на икономиката ни - управлението и корупцията

В последните няколко години доста фирми напуснаха България, а това трябва да е ясен знак, смята икономистът Юлиан Войнов

09.03.2018 | 21:06 Редактор: Велислав Филипов
Основните спънки за развитието на икономиката ни - управлението и корупцията

Основният проблем на България не е в макро, а в микроикономиката. Причините за забавеното икономическо развитие според докладите на ЕК и МВФ са начините на управление и корупцията. Те са вземат под голямо внимание от инвеститорите. В последните няколко години доста фирми напуснаха страната ни. Това е достатъчно ясен знак.

Така финансовият експерт Юлиан Войнов коментира в студиото на "Денят ON AIR" докладите на Европейската комисия и Международния валутен фонд за икономическото развитие на България в последните години.

Според финансиста икономиката ни все пак върви нагоре, но заключенията от докладите са почти едни и същи.

"Ако сравняваме състоянието на икономиката ни през 2016 и 2017 г., то определено през 2016 г. нещата са били много по-добре. Тогава основната движеща сила бе износът, а по-малко се гледаше на вътрешното потребление. През 2017 г. всички добри показатели са се влошили. Свидетели сме на увеличаване на разходите за труд", категоричен е Войнов.

По думите на икономиста Радослав Пашов има някаква положителна тенденция в развитието на икономиката ни, но все още чакаме да влезем в чакалнята на еврозоната.

"Може би след 2017 г. по-смело можем да погледнем към влизане в еврозоната. В момента дисбалансите в икономиката ни са голямата междуфирмена задлъжнялост и неуредиците около определянето на минималната работна заплата. Освен това проблемите в банковия сектор и качеството на кредитите оказват голямо влияние", подчерта експертът пред Bulgaria ON AIR.

Двамата икономисти коментираха и решението на Доналд Тръмп да вдигне митата на цветните метали. Те са на мнение, че единственият позитив е, че Тръмп си спазва политическите обещания, но определено това действие ще създаде условия за търговска война, а основният губещ ще се окаже потребителят.