Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Трети пол, джендър... Обществото да реши на референдум!

Проблемът с Истанбулската конвенция идва от въвеждането на "джендър терминологията", отбеляза Александър Сиди пред Bulgaria ON AIR

01.02.2018 | 20:17 Редактор: Василена Василева
Трети пол, джендър... Обществото да реши на референдум!

Проблемът на обществото, който се зароди от дебатите за ратифицирането на Истанбулската конвенция, е въвеждането на т.нар. "джендър терминология", с която се отварят вратички за узаконяването на браковете между хомосексуалисти, посочи в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от "Обединени патриоти" Александър Сиди.

Именно това провокира вицепремиерът Красимир Каракачанов да поиска провеждането на референдум по темата.

Според лидера на ВМРО въпросите, които вълнуват българското общество и които предлага да бъдат поставени за гласуване от един национален референдум, са следните:

1. Съгласни ли сте с въвеждането на трети пол, социален пол и джендър идентичност в българското законодателство?
2. Съгласни ли сте да се въведе джендър обучение в българската образователна система?
3. Съгласни ли сте с признаването на еднополови бракове в България?

Пред Bulgaria ON AIR Александър Сиди бе категоричен, че всички останали текствове в Конвенцията са изцяло добри и биха могли да бъдат част от българското законодателство.

"Добре е всяка една политическа партия да заеме позиция по въпроса, но БСП се опитват да убият възможността за референдум още от самото начало", допълни още той.

По думите му обаче, когато става въпрос за подобен остър дебат, е от изключителна важност българското общество да има възможността да изрази мнението си. 

"Текстът, отнасящ се до правата на жените и това как да бъдат опазени те, всъщност въвежда терминология, различна от нашата и по този начин се прокарва въпросната "джендър терминология", каза депутатът от "Обединени патриоти".

И отбеляза фактът, че Истанбулската конвенция не е подписана от голяма част от ратифициралите я държави, в други пък била вече денонсирана, което само по себе си било показателно за съществуващ проблем.

Вижте повече във видеото!