България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бивш конституционен съдия: Ратифицираме ли ИК - поемаме всички негативи!

Ще трябва да променим около 20 закона, включително Конституцията, посочи проф. Пламен Киров пред Bulgaria ON AIR

01.02.2018 | 09:05 Редактор: Тодор Петров
Бивш конституционен съдия: Ратифицираме ли ИК - поемаме всички негативи!

Ако ратифицираме Истанбулската конвенция поемаме всички негативи от това - ще трябва да променим около 20 закона, включително този за телефон 112, както и да изменим Конституцията. Това обяви бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров пред Bulgaria ON AIR.

Вчера стана ясно, че БСП ще промени въпроса си за референдума и той ще гласи "Против ли сте НС на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?". Корнелия Нинова обаче подчерта, че партията не се оттегля от референдума. 

От ГЕРБ пък посочиха, че преди да ратифицират конвенцията ще се допитат до Конституционния съд (КС) дали съществуват противоречия с основния закон и може ли тя да бъде разписана с резерви.

Проф. Пламен Киров поясни, че ако депутатите от ГЕРБ сезират КС, за да получат индулгенция, това не означава, че се снема от дневен ред решението на парламента да ратифицира или не конвенцията. 

"ГЕРБ искат да изчистят един от проблемите в хода на дискусията. Премиерът Борисов излага становището на министъра на правосъдието, че България може да направи резерви към конвенцията. Член 78 от конвенцията е категоричен - по въпросните спорните текстове не могат да се правят резерви", обясни гостът в "България сутрин".

"Полша направи декларация, че приема да изпълнява задълженията по конвенцията, но само в рамките на тяхната конституция. Веднага последва реакция от Холандия и Австрия - подобна декларация представлява резерва", уточни проф. Киров.

Бившият конституционен съдия подчерта, че ако ратифицираме Истанбулската конвенция, ще сме задължени да спазваме всичките ѝ текстове. Ще бъдем под мониторинг, а е възможно да последват и санкции за България, предупреди той.

Суверенно право на българския парламент е да реши дали да се присъедини или не към конвенцията, посочи проф. Киров, но отбеляза, че ще остане горчив привкус в партньорите ни от ЕС, ако не я ратифицираме.

"Сами си поставихме краен срок и като че ли недипломатично нашите европейски партньори ни го поставят. Управляващите сами се вкараха в капан. Оказва се натиск върху държави, които се поддават на натиск. Виждате как се държи Вишеградската четворка, как се държи Унгария...", каза още проф. Киров.