Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Комунисти, нацисти... Ето защо БСП иска оставката на образователния министър

Нека оставим историците да се занимават с всички периоди в историята, посочи социалистът Станислав Владимиров

31.01.2018 | 20:20 Редактор: Тодор Петров
Комунисти, нацисти... Ето защо БСП иска оставката на образователния министър

Пореден ден на напрежение между управляващи и опозиция в парламента. БСП поиска оставката на министъра на образованието Красимир Вълчев, заради новата програма по история за 10-и клас, в която е включено изучаването на комунизма.

"Искаме оставката му, защото на петъчния контрол той лековато отговори на въпрос на наш народен представител и опита да умаловажи всичко, което е направил нацисткият режим - подходи лековато. Не знам страна в света, която да не е заклеймила този режим", обясни депутатът от БСП Станислав Владимиров пред Bulgaria ON AIR

От ГЕРБ днес пък недвусмислено заявиха, че "няма да позволят преоблечените комунисти да се представят за други".

"Наслушали сме се на този пещерен антикомунизъм. Нека оставим историците да се занимават с всички периоди в нашата история. Когато политиците правят прочит, това води до реваншизъм и агресия, която виждате в парламента", коментира гостът в предаването "Денят ON AIR".

Народният представител от БСП подчерта, че трябва да бъде направен прочит на периода 1944-1989 г., но не и от политиците. Според него има преекспониране на някои факти и се гледа едностранчиво на този период.

Социалистът предложи погледите да бъдат насочени към бедността у нас, която по думите му става все по-ужасяваща. Нашето образование не подготвя кадри, които да се адаптират по най-добрия начин, отбеляза още Владимиров.

"Червеният" депутат коментира и решението на БСП да промени въпроса за инициирания от партията референдум за ратифицирането на Истанбулската конвенция. Точната му формулировка вече е "Против ли сте НС на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?"

"Променихме въпроса за да е по-точен. Премиерът Борисов се опита да внуши какъв трябва да бъде въпросът. Надявам се в целия период до референдума да има истинска разяснителна кампания. Има спорни текстове, това не е безспорна конвенция", посочи Станислав Владимиров.