Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Малките общини - големите губещи от Бюджет 2018, смята кметът на Кърджали

В него има съществени стратегически пропуски, заяви Хасан Азис пред Bulgaria ON AIR

11.12.2017 | 20:04 Редактор: Василена Василева
Малките общини - големите губещи от Бюджет 2018, смята кметът на Кърджали

На пръв поглед Бюджет 2018 изглежда добре. По-детайлният му анализ обаче показва съществени стратегически пропуски, свързани с дейности, насочени към местните общности и местната власт, заяви в студиото на "Денят ON AIR" кметът на Кърджали и зам.-председател на Националното сдружение на общините Хасан Азис.

"Увеличението на парите за образование е добър показател, тъй като то несъмнено e приоритет. Но се оказва, че малките общини няма да получат нищо от Бюджет 2018. Те всъщност са големите губещи. Общите приходи, насочени към тях, са 5,2% от БВП, докато през 2016 година те са възлизали на 6,2%. В страните от Европейския съюз се отделят по цели 12% от БВП за малките населени места, което е над два пъти повече средства", допълни той.

Пред Bulgaria ON AIR Хасан Азис подчерта, че децентрализацията стои в основата на самостоятелността на общините и демократичното управление на местната власт. По думите му през последните години се наблюдава обратния процес - силна централизация и силна зависимост от централната власт.

"От гледна точка на европейските принципи и ценности изглежда, че през последните години на управление в България всичко върви наобратно. 16 от големите общини у нас взимат 52% от бюджета, насочен към местната власт. Какво ще стане със средните и малките общини? Резултатът от това централизирано разпределение на парите е, че богатите ще станат още по-богати, а бедните още по-бедни", констатира зам.-председателят на ДПС.

Във връзка с предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС, Хасан Азис отбеляза, че цялата страна е проявила заинтересованост и всички общини ще направят така, че Европа да бъде част от техния дневен ред.