Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Оръжията за масова употреба - строг контрол или свобода?

Те са просто инструмент и сами по себе си не убиват хора, каза журналистът Даниел Василев

09.10.2017 | 19:58 Редактор: Тодор Петров
Оръжията за масова употреба - строг контрол или свобода?

Не трябва да гледаме първосигнално на случилото се в Лас Вегас. Страхът, който поражда едно такова злощастие, не трябва да замъглява позицията, че оръжията са просто един инструмент. Оръжията сами по себе си не убиват хора. 

Това обясни пред Bulgaria ON AIR журналистът Даниел Василев в контекста на трагедията в Лас Вегас, при която мъж застреля 59 души и рани още над 500 по време на кънтри фестивал. Според него в конкретния случай много трудно някой от тълпата с оръжие би могъл да се защити. 

Даниел Василев изрази силните си съмнения, че след кървавата трагедия ще бъде променена конституцията на САЩ в частта си за притежание на оръжие. Той е на мнение, че политическото говорене ще бъде в контекста на повече и по-стриктни регулации.

"Има хора, които ги ползват (бел. ред. - оръжията) за самоотбрана, за спорт... Имаме права, които не би следвало да бъдат нарушавани заради това, че има хора, които могат да използват оръжията със зла умисъл", каза още гостът в предаването "Денят ON AIR".

Бизнес редакторът в списание Forbes посочи, че у нас възможността да носим оръжие е регулирана от закона. 

"Правото се придобива след процес от няколко разрешителни, който минава през доста стъпки. Процедурата е дълга и не е съвсем евтина. Законодателят е създал сложен механизъм за притежание на оръжие", разясни Василев.

Журналистът отбеляза, че психотестът е мярка, която на първо четене звучи логично, но по думите му той може да бъде избегнат с плащане "под масата".