fallback

Политолози: Речите за евроинтеграция вече не са атрактивни!

Има ли руска намеса в политиката ни – коментар на анализаторите Стойчо Стойчев и Анастас Стефанов пред Bulgaria ON AIR

13.09.2017 | 20:09 Автор: Иван Берберов

Изказването на председателя на Европейската комисия Жан-Клод предизвика разнородни реакции.

"Реч, която акцентира върху интеграция, вече не е секси за европейските избиратели. Не е атрактивна. Всички политики на интеграция се доказаха като неефективни. Това изказване бе само колкото да има изказване. Юнкер призова България и Румъния възможно най-бързо да се присъединят към "Шенген", но той осъзнава, че е невъзможно, тъй като това не е въпрос на Европейската комисия. Има държави членки, които блокират нашето влизане", това отбеляза политологът Стойчо Стойчев.

"Юнкер не може да е лобист на Източна Европа и да защитава доблестта на държави като България. Ние трябва да поемем отговорността за присъединяването си, ако го искаме. Речта на Юнкер е пожелателна. ЕС не може да произвежда ефективна и едностранна политика. Интеграция без реформи не може да има. Но това, че няма начертан път за безпроблемна интеграция не означава, че Съюзът се разпада", посочи политическият анализатор Анастас Стефанов.

В студиото на "Денят ON AIR" Стойчев уточни, че членството в "Шенген" вече не изглежда толкова примамливо.

"Навсякъде из Европа се говори за затягане на граничния контрол, а някои политици искат да отворим границите си и да станем още по-привлекателна дестинация за бежанците. Никой не проблематизира дали е добро членството ни в ЕС. Не трябва да разсъждаваме с мантри, че някой казал нещо. Отговорът на умората от европейската интеграция не е повече интеграция", подчерта той.

И добави, че докато Юнкер ясно не обясни как ще стане интегрирането и как това ще ни облагодетелства, речта му е без покритие.

 Акцентът на разговора премина в публикувания доклад за състоянието на сигурността в България. Темата събуди пререкания в парламента по линия на руското влияние във вътрешната и външната ни политика. Стефанов твърди, че вдигналият се шум е с цел да се опресни паметта на избирателите за партиите. 

"Разбира се, че има руска намеса. Имало е и преди и то не само в България. Освен руска има и американска намеса в политиката. Големите държави, затова са големи – водят глобална политика и имат глобално разузнаване. Трябва да сме абсолютни наивници, ако си мислим, че някой от добро сърце ще ни остави намира", категоричен бе Стойчо Стойчев пред Bulgaria ON AIR.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback