Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Политолози: Речите за евроинтеграция вече не са атрактивни!

Има ли руска намеса в политиката ни – коментар на анализаторите Стойчо Стойчев и Анастас Стефанов пред Bulgaria ON AIR

13.09.2017 | 20:09 Редактор: Иван Берберов
Политолози: Речите за евроинтеграция вече не са атрактивни!

Изказването на председателя на Европейската комисия Жан-Клод предизвика разнородни реакции.

"Реч, която акцентира върху интеграция, вече не е секси за европейските избиратели. Не е атрактивна. Всички политики на интеграция се доказаха като неефективни. Това изказване бе само колкото да има изказване. Юнкер призова България и Румъния възможно най-бързо да се присъединят към "Шенген", но той осъзнава, че е невъзможно, тъй като това не е въпрос на Европейската комисия. Има държави членки, които блокират нашето влизане", това отбеляза политологът Стойчо Стойчев.

"Юнкер не може да е лобист на Източна Европа и да защитава доблестта на държави като България. Ние трябва да поемем отговорността за присъединяването си, ако го искаме. Речта на Юнкер е пожелателна. ЕС не може да произвежда ефективна и едностранна политика. Интеграция без реформи не може да има. Но това, че няма начертан път за безпроблемна интеграция не означава, че Съюзът се разпада", посочи политическият анализатор Анастас Стефанов.

В студиото на "Денят ON AIR" Стойчев уточни, че членството в "Шенген" вече не изглежда толкова примамливо.

"Навсякъде из Европа се говори за затягане на граничния контрол, а някои политици искат да отворим границите си и да станем още по-привлекателна дестинация за бежанците. Никой не проблематизира дали е добро членството ни в ЕС. Не трябва да разсъждаваме с мантри, че някой казал нещо. Отговорът на умората от европейската интеграция не е повече интеграция", подчерта той.

И добави, че докато Юнкер ясно не обясни как ще стане интегрирането и как това ще ни облагодетелства, речта му е без покритие.

 Акцентът на разговора премина в публикувания доклад за състоянието на сигурността в България. Темата събуди пререкания в парламента по линия на руското влияние във вътрешната и външната ни политика. Стефанов твърди, че вдигналият се шум е с цел да се опресни паметта на избирателите за партиите. 

"Разбира се, че има руска намеса. Имало е и преди и то не само в България. Освен руска има и американска намеса в политиката. Големите държави, затова са големи – водят глобална политика и имат глобално разузнаване. Трябва да сме абсолютни наивници, ако си мислим, че някой от добро сърце ще ни остави намира", категоричен бе Стойчо Стойчев пред Bulgaria ON AIR.