Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

БСП представи своя проект за антикорупционен закон пред ЕС

Според социалистите той трябва да придаде нещо ново на сегашната институционална рамка

12.09.2017 | 20:05 Редактор: Василена Василева
БСП представи своя проект за антикорупционен закон пред ЕС

Темата за нов антикорупционен орган стои на дневен ред през последните три години. Тя беше поставена в полезрението на миналото Народно събрание. През месец януари 2017 г. и ГЕРБ, и БСП, и други политически сили заявихме, че ще работим заедно за изпълнение на препоръките от изготвения мониторингов доклад. 

Това заяви в студиото на "Денят ON AIR" зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков.

По-рано днес социалистите представиха на страните-членки на Европейския съюз своя проект за антикорупционен закон. 

Според правителството той трябва да е сбор от вече съществуващи доста разнообразни по функции и процедури органи, а според БСП той трябва да придаде нещо напълно ново на сегашната институционална рамка.

"В разговорите с посланиците ние наблегнахме на разликите в двата законопроекта - изработеният от правителството и този от опозицията", посочи Крум Зарков.

Пред Bulgaria ON AIR той допълни още, че основните пунктове, пред които социалистите не биха отстъпили са разследващите правомощия на новосъздадения орган, неговата структура, както и органът по назначение да бъде достатъчно раздалечен от изпълнителната власт и мнозинството в парламента. 

"По наше предложение това е президентът на Република България", категоричен бе зам.-председателят на "БСП за България".

Той обясни, че вече е проведена среща с представители на Венецианската комисия и законопроектът на левицата предстои да им бъде изпратен.

Вижте видеото с целия разговор.