Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Турция се отдалечава от ЕС и НАТО с големи крачки

Анкара е притисната в ъгъла, трябва много да внимаваме, предупреди бившият консул на България в Одрин Георги Димов

30.08.2017 | 20:01 Редактор: Тодор Петров
Турция се отдалечава от ЕС и НАТО с големи крачки

Турция се отдалечава от НАТО и ЕС с още по-големи крачки. На това мнение е бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов, който гостува в "Денят ON AIR", за да анализира последните събития в южната ни съседка.

За него е безспорен факт, че отношенията между Турция и ЕС се обтягат. По думите му има ескалация на позицията на Ангела Меркел спрямо Турция. 

"Имаше идеи за развитие на отношенията в две насоки - усъвършенстване на митническия съюз с Турция, но със задължителен мониторинг на спазване на човешките права. Второто е сътрудничество в борбата с тероризма", обясни гостът на Bulgaria ON AIR.

Георги Димов подчерта последната позиция на германския канцлер Ангела Меркел, че няма да има никакво разширяване на митническия съюз и подобряване на отношенията. Според него Германия преориентира политиката си към Турция, а това ще има икономически последици за Анкара.

"Последният бум в българо-турските отношения бяха претенциите на турски депутат за нашата стена. А стените, които Турция игражда със Сирия и Ирак са бетонни блокове, които са високи 3 метра и над тях има 1 метър бодлива тел. Турция е притисната в ъгъла и много трябва да внимаваме с това", каза още Георги Димов.

Той предупреди, че Турция ще използва всички поводи, били те реални или измислени, за да тушира напрежението в страната и да пренася проблемите навън.

"В дипломацията винаги се печели с принципна политика. Ние сме за нормални и добросъседски отношения", отбеляза Димов и отсече, че е обидно да се правим на пощенска кутия по повод възможността да посредничим между Турция и ЕС.